![]() |
Домашна кайзер пастърма, 4кг парче, сушена 6 седмици |
Крайно време е да издадем рецептата на кайзер пастърмата, която сме изчистили след 10-ина опита и обратна връзка от дегустаторите. Необходими продукти:
- 2кг Свинско контра-филе или бон-филе - прясно, българско по възможност.
- 50 грама смелен чимен (задължителен за кайзър пастърма)
- 100 грама смелена чубрица суха
- 100 грама смелен червен пипер, сладък
- Съд от 5 литра за месото и саламурата (напр. кутия от маслини, сирене или друго)
- 250 грама морска сол
Приготвяне:
1. Разбърква се солта в 3 литра вода докато стане саламура, тоест солта да се разтвори налълно
2. Мушка се филето вътре, затваря се кутията и се оставя да престои в хладилник или на хладно 48 часа
3. Подправките се разбъркват хубаво. Вади се филето и се изцежда се от водата.
4. Овалва се хубаво филенцето в подправките, така че месото да не се вижда
5. Ако искате по-бързо да е готово филето, го разрежете наполовина по дължина, така че да стане на две парчета дебели по около 5см. Така ще се изсуши за около 3 седмици, според температура, влажност, вятър и т.н.
6. Закачате филето с канап и го остявате на проветриво да съхне. Ако е тераса- го увиите двойно в марля, за да се пази от мухи, и после един вестник от външната страна, за да не го виждат птиците. Много кълват!
След 3-6 седмици според големината на парчето и условията го режете на тъъничко, и замезвайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар