неделя, 22 февруари 2015 г.

1. Домашна кайзер-пастърма


Домашна кайзер пастърма, 4кг парче, сушена 6 седмици


Крайно време е да издадем рецептата на кайзер пастърмата, която сме изчистили след 10-ина опита и обратна връзка от дегустаторите.  Необходими продукти:

- 2кг Свинско контра-филе или бон-филе - прясно, българско по възможност.
- 50 грама смелен чимен (задължителен за кайзър пастърма)
- 100 грама смелена чубрица суха
- 100 грама смелен червен пипер, сладък
-  Съд от 5 литра за месото и саламурата (напр. кутия от маслини, сирене или друго)
- 250 грама морска сол 

Приготвяне:
1.  Разбърква се солта в 3 литра вода докато стане саламура, тоест солта да се разтвори налълно
2.  Мушка се филето вътре, затваря се кутията и се оставя да престои в хладилник или на хладно 48 часа
3.  Подправките се разбъркват хубаво.  Вади се филето и се изцежда се от водата.  
4.  Овалва се хубаво филенцето в подправките, така че месото да не се вижда
5.  Ако искате по-бързо да е готово филето, го разрежете наполовина по дължина, така че да стане на две парчета дебели по около 5см.  Така ще се изсуши за около 3 седмици, според температура, влажност, вятър и т.н.
6.  Закачате филето с канап и го остявате на проветриво да съхне.  Ако е тераса- го увиите двойно в марля, за да се пази от мухи, и после един вестник от външната страна, за да не го виждат птиците.  Много кълват!

След 3-6 седмици според големината на парчето и условията го режете на тъъничко, и замезвайте!  


Няма коментари:

Публикуване на коментар